• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

LIFE+ és Natura 2000

Természetvédelem az Európai Unióban

Life program
LIFE + program (2007-2013)

A LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environnement) az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi eszköz, amelyet 1992-ben hoztak létre.

A LIFE program 2007-től részben átalakult, és 2013-ig LIFE+ program néven folytatódik. A 2007-2013-as időszakban a LIFE+ támogatási rendszer keretében a 27 tagállam részére összesen 2.143 millió eurót lehet a LIFE+ rendeletben meghatározott célokra fordítani. Ennek az összegnek a 78%-ból az Európai Bizottság projekteket támogat, míg a fennmaradó 22%-ot egyéb célokra fordít.

A LIFE+ programnak három területe: „Természet és Biodiverzitás”, „Környezetvédelmi Politika és Irányítás” és „Információ és Kommunikáció”.

A „Természet és Biodiverzitás” területnek két része van, melyek esetén az alábbi témakörben lehet pályázni:

LIFE+ „Természet”: célja a madárvédelmi irányelv és az élőhelyvédelmi irányelv (2009/147/EC es 92/43/EEC) végrehajtásának, különösen a Natura 2000 hálózat megvalósításának elősegítése. Demonstrációs vagy ún. legjobb gyakorlat projektek támogathatók.

LIFE+ „Biodiverzitás”: az Európai Bizottság "Biológiai sokféleség csökkenésének megállítása 2010-ig - és azon túl", valamint “A biológiai sokféleséggel kapcsolatos lehetséges uniós koncepciók es célkitűzések a 2010 utáni időszakra” című közleményeiben foglalt célkitűzések megvalósításának elősegítése. Demonstrációs vagy innovatív projektek támogathatók.

A LIFE jövője

A LIFE program 2014-2020 időszakra vonatkozó folytatására vonatkozóan 2012. január 12-én megjelent a „Az Európai Parlament és a Tanács rendelete a környezetvédelmi és éghajlat-politikai program létrehozásáról (LIFE)” című, Európai Bizottság által kiadott tervezet.

Natura 2000
Natura 2000 Hálózat

Natura 2000, az Európai Unió ökológiai hálózata. Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.

Hazánk 2004. május 1-jén az Európai Unió tagállamává vált. Tagállamként az Unió jogi szabályozásának átvétele kötelezettségünk lett. 

Ennek értelmében a vadon élő madarak védelméről szóló 79/409/EGK és a természetesen élőhelyekről és egyes növény és állatfajok védelméről szóló 92/43/EGK számú irányelvek előírásai szerint hazánknak is ki kellett jelölnie a közösségi jelentőségű fajok és élőhelytípusok elterjedése és állomány nagysága alapján a Natura 2000 hálózatához tartozó területeket. Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 hálózatnak, mint egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, feladata biztosítani a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, a vadon élő állat- és növényfajok kedvező természetvédelmi helyzetének fennmaradását, szükség esetén helyreállítását ezzel biztosítva a biológiai sokféleség megóvását.

Az elsősorban hazánk területén előforduló élőhelytípusok és fajok esetében különösen nagy a felelősségünk abban, hogy a kijelölt területek megfelelő nagyságúak legyenek az adott élőhelytípus, illetve faj országos állományának megőrzéséhez. A több száz szakember segítségével kijelölt Natura 2000 területek a 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet mellékletében jelentek meg, míg a Natura 2000 hálózattal érintett földrészletek helyrajzi számos jegyzékét a 45/2006. (XII. 8.) KvVM rendelet tartalmazza. A hazai területek kijelölése az irányelvben előírt kritériumok messzemenő figyelembe vételével történt. A Natura 2000 területek – a különleges madárvédelmi területek és a különleges természetmegőrzési területek – mintegy 1,95 millió hektárt tesznek ki, amely az ország területének 21%-a (térképen világos zöld).

A Natura 2000 hálózat részben a védett természeti területek már meglévő hálózatára épül (a területek 39%-a; térképen sötét zöld), Natura 2000 hálózat de eddig még nem védett területek is részét képezik. A Natura 2000 hálózattal a rezervátumszerű védelem helyett a társadalmi, kulturális, gazdasági és természetvédelmi érdekek összehangolására alapozó megóvás kerülhet előtérbe. A gazdálkodás bizonyos formái a területen továbbra is folytathatók, ha az összeegyeztethető a védelemmel. A hálózat felállításának legnagyobb előnye, hogy Magyarország természeti értékei, egy az eddiginél magasabb szintű, európai uniós jogi védelmet kapnak, ami nagymértékben támogatja a hazai természetvédelmi törekvéseket és munkákat, elősegítve páratlanul gazdag természeti értékeink hatékonyabb védelmét.