• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Természet és honvédelem

A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség arra törekszik, hogy a kiképzés, a gyakorlatok és egyéb, a honvédelemmel összefüggő feladatok végrehajtása során a környezet védelmére is figyelmet fordítson. A hon védelme nem jelentheti a környezet rombolását.

Alapvető törekvésünk, hogy a katonai feladatainkat ökológiai lábnyom hagyása nélkül végezzük, csapataink mind nemzeti, mind nemzetközi alkalmazása során.

A környezetvédelmi problémák kezelésére 1994-től fokozott figyelmet fordít a tárca vezetése annak érdekében, hogy megteremtse azt a feltételrendszert, amellyel a katonai tevékenységgel összefüggő környezetvédelem terén a lehető legjobb színvonal érhető el.

A katonai képességek kialakítása, elsajátíttatása, a haderő alkalmazására történő felkészülés és a katonai feladatok végrehajtása során szerepet kap a környezettudatos gondolkodás és cselekvés, összhangban a hazai és nemzetközi (NATO, EU) környezetvédelmi követelményrendszerrel. 

A köztudatban élő elképzelésekkel ellentétben – a hazai természetvédelem által elismerten – az elmúlt néhány évben bebizonyosodott, hogy a katonák által évtizedek óta használt gyakorlótereken olyan természeti értékek vannak, melyek sok esetben felülmúlják a civil szféra által kezelt hasonló területeken lévő élővilágot. Ezt a tényt dokumentáltan alátámasztják a NATURA 2000 Európai Unió Ökológiai Hálózat magyarországi uniós védelemre érdemes területeinek kijelölése során végzett azon felmérések, amelyek a természeti értékeket vették számba a fontosabb lő- és gyakorlótereken. 

Hazánk NATURA 2000 területeinek jelentős része katonai használatú, amely azt mutatja, hogy az eddigi katonai használat mellett számos, - esetenként máshol alig vagy egyáltalán fel nem lelhető –, érték maradt fenn. Ezt elősegítette a zártság és a gyakorló és lőterek zonalitását figyelembe vevő használati rend.

A Magyar Honvédség környezethasználatban résztvevő személyi állománya katonai feladatvégrehajtást megelőzően környezet és - természetvédelmi oktatásban is részesül, annak érdekében, hogy a minimalizáljuk a katonai tevékenység okozta ökológiai lábnyom mértékét.

Hosszú évek gyakorlata alapján beigazolódott, hogy a kiképzési- természetvédelmi előírások/elvárások összeegyeztethetőek lő-gyakorlótereink katonai használata során, az érdekegyeztetés kulcsa a NATURA 2000 természetvédelmi kezelési-fenntartási tervek a HM tárca részéről történő elkészítése. Mindez, a HM vagyonkezelésű területeken, a természetvédelmi és a katonai használat optimális összekapcsolásának megteremtésével, egy kompromisszumon alapuló, védelmi-természetvédelmi konszenzus, párbeszéd alapja.

A kialakult összhang egyik hangsúlyos példája a gönyüi lőtér, valamint erről a területről a Honvédelmi Minisztérium által elkészített természetvédelmi kezelési fenntartási terv. A terv célja a területen jelenlévő fokozottan védett és védett növény-és állatfajok védelme, jelenlegi állapotban történő megőrzése, esetleges javítása, összhangban a kiképzési célkitűzésekkel.

Ezen terv rögzíti a HM tárca feladatait a terület természeti értékeinek hosszútávú megőrzése érdekében, mely alapján döntöttünk úgy, hogy EU források igénybevétele szükséges a feladatok megvalósításához, így a konzorciális partnerekkel közösen pályáztunk a közvetlen brüsszeli finanszírozású LIFE+ Közösségi Programra, és egyik nyertes projektünk a “Kisalföldi homokpuszta” Life + projekt.

 

Gyovai - Balogh Rita

HM Védelemgazdasági Hivatal